Dane badawcze dotyczą wpływu mączki bazaltowej na proces degradacji termicznej zaczynów cementowych. Wpływ mączki bazaltowej sprawdzono poprzez dozowanie w ilości 0-50% względem masy cementu, jako jego zamiennik.
Zakres badań obejmował charakterystykę surowców wyjściowych, tj. cementu i mączki bazaltowej. Zbadano skład chemiczny (XRF - fluorescencja rentgenowska), skład fazowy (XRD - dyfrakcja rentgenowska) i uziarnienie (PSD - metoda dyfrakcji laserowej).
W celu zbadania degradacji termicznej zaczynów cementowych z mączką bazaltową wykonano badania wytrzymałości na ściskanie (fc), wytrzymałości na rozciągnie (fcf), czasu wiązania (TS), gęstości właściwej (DS), gęstości pozornej (DA), składu chemicznego (XRF), składu fazowego (XRD), struktury porów powietrznych (MIP - porozymetria rtęciowa), skurczu (S), prędkości usuwania wody (E), nasiąkliwości (Wa). Badania wykonywane były w funkcji obciążenia termicznego w zakresie 100-700 oC.
Zbiór danych obejmuje swoim zakresem surowe wyniki wszystkich badań zawartych w artykule, opis oznaczeń i receptur, oraz opis metodyki.
______________________________________________________________
The research data concerns the effect of basalt powder on the thermal degradation process of cement pastes. The effect of basalt powder was tested by dosing it at 0-50% by weight of cement, as a substitute.
The scope of the study included characterization of the raw materials, i.e., cement and basalt powder. The chemical composition (XRF - X-ray fluorescence), phase composition (XRD - X-ray diffraction), and particle size distribution (PSD - laser diffraction) were examined.
To investigate the thermal degradation of cement pastes containing basalt powder, tests were performed for compressive strength (fc), tensile strength (fcf), setting time (TS), specific density (DS), apparent density (DA), chemical composition (XRF), phase composition (XRD), air void structure (MIP - mercury porosimetry), shrinkage (S), water evaporation rate (E), and water absorption (Wa). The tests were performed as a function of thermal load in the range of 100-700°C.
The dataset includes the raw data of all tests included in the paper, a description of the designations and recipes, and a description of the methodology.