If you don't see your institution, add your dataset to the main dataverse named "RepOD".
Select the dataverse to which you want to add the new dataset:
You need to Sign In/Sign Up to add a dataset.
Share this dataset on your favorite social media networks.
Andrzejewski, Adam; Szczygiełda, Mateusz; Prochaska, Krystyna, 2023, "Wpływ rodzaju soli obecnej w roztworze odbierającym na proces osmotycznego zatężania wodnych roztworów pektyny", https://doi.org/10.18150/TLHN4V, RepOD, V1
Learn about Data Citation Standards.
Dane zaprezentowane w publikacji.
Monografia: Postępy w naukach przyrodniczych: stan obecny i perspektywy
Rozdział: Wpływ rodzaju soli obecnej w roztworze odbierającym na proces osmotycznego zatężania wodnych roztworów pektyny
Autorzy: Adam Andrzejewski, Mateusz Szczygiełda, Krystyna Prochaska
Strony: 61-72
Rok wydania: 2022
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe TYGIEL sp. z o.o.
ISBN: 978-83-67104-46-3
Repozytorium zawiera:
Streszczenie powiązanej publikacji:
Pektyna jest jednym z najlepiej poznanych biopolimerów. Ze względu na swoje właściwości stosowana jest w przemyśle spożywczym, a także w przemyśle kosmetycznym (dzięki zdolności do modyfikacji właściwości reologicznych mieszanin) oraz przemyśle farmaceutycznym w systemach dostarczania leków. W produkcji wielkoskalowej pektynę otrzymuje się ze skórki cytrynowej bądź wytłoków jabłkowych, w wieloetapowych procesach przetwórczych. Głównymi etapami technologii pozyskiwania pektyn ze stałych odpadów po przetwórstwie jabłek są ekstrakcja, strącanie alkoholem i suszenie. Jednak ta metoda produkcji pektyn nie jest ani tania, ani przyjazna środowisku, konieczne jest więc opracowanie bardziej proekologicznych rozwiązań. Interesującym podejściem może być zatężanie ekstraktu z zastosowaniem technik separacji membranowej, co pozwoli zmniejszyć objętość alkoholu użytego w procesie strącania, a co za tym idzie zredukować kosztochłonność oraz ilość powstających odpadów. Szczególnie uzasadnione wydaje się zastosowanie niskoemisyjnej techniki wymuszonej osmozy (FO) jako techniki zatężania, albowiem tech nika FO w przeciwieństwie do odwróconej osmozy (RO) jest znacznie mniej podatna na fouling membran. Zbadano wpływ rodzaju cieczy odbierającej (DS) na proces zatężania wodnych roztworów pektyny techniką FO. Eksperymenty przeprowadzono, stosując moduł płytowo-ramowy wyposażony w membranę z trioctanu celulozy. Jako DS zastosowano wodne roztwory soli: chlorek sodu, chlorek wapnia(II) i chlorek magnezu(II). Podczas badań analizowano wartość końcową strumienia permeatu, spadek strumienia transportowanego przez membranę FO oraz strumień wsteczny soli użytej w roztworze odbierającym. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że użycie roztworu chlorku sodu jako roztworu odbierającego pozwala na osiągnięcia najlepszych rezultatów w procesie zatężania wodnych roztworów pektyny techniką FO.
pektyna, wymuszona osmoza, sole nieorganiczne, ciecz odbierająca
Monografia: Postępy w naukach przyrodniczych: stan obecny i perspektywy Rozdział: Wpływ rodzaju soli obecnej w roztworze odbierającym na proces osmotycznego zatężania wodnych roztworów pektyny Autorzy: Adam Andrzejewski, Mateusz Szczygiełda, Krystyna Prochaska Strony: 61-72 Rok wydania: 2022 Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe TYGIEL sp. z o.o. ISBN: 978-83-67104-46-3 https://bc.wydawnictwo-tygiel.pl/publikacja/78636490-F90F-0011-4DC3-E5158B28258A isbn: 978-83-67104-46-3
CC BY - Creative Commons Attribution 4.0
Please select a file or files to be deleted.
The file(s) will be deleted after you click on the Delete button.
Files will not be removed from previously published versions of the dataset.
Please select a file or files to be edited.
For selected file(s) set a license to
Please select a file or files to be downloaded.
Please select a file or files for access request.
Please select restricted file(s) to be unrestricted.
You need to Log In/Sign Up to request access to this file.
Please confirm and/or complete the information needed below in order to continue.
Asterisks indicate required fields
Access to file(s) subject to additional consent under following conditions:
The restricted file(s) selected may not be downloaded because you have not been granted access.
Click Continue to download the files you have access to download.
Are you sure you want to delete this dataset and all of its files? You cannot undelete this dataset.
Are you sure you want to lift the embargo?
Once you lift the embargo, you will not be able to set it again.
Are you sure you want to delete this draft version? Files will be reverted to the most recently published version. You cannot undelete this draft.
Use a Private URL to allow those without Dataverse accounts to access your dataset. For more information about the Private URL feature, please refer to the User Guide.
Private URL has not been created.
Are you sure you want to disable the Private URL? If you have shared the Private URL with others they will no longer be able to use it to access your dataset.
You will not be able to make changes to this dataset while it is in review.
This dataset cannot be published until RepOD is published. Would you like to publish both right now?
Once you publish this dataset it must remain published.
Are you sure you want to republish this dataset?
Select if this is a minor or major version update.
This dataset cannot be published until RepOD is published by its administrator.
This dataset cannot be published until RepOD and are published.
Are you sure you want to deaccession? The selected version(s) will no longer be viewable by the public.
Contact person for this dataset, having substantive knowledge of the data
Please fill this out to prove you are not a robot.